Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση στο Γκόρλεμπεν

Μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση στο Γκόρλεμπεν

11 Nov 2008

Τριήμερες μάχες για το «φορτίο του θανάτου» σηματοδοτούν την αναγέννηση του αντιπυρηνικού κινήματος. Διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε το βίντεο:

Αλυσοδέθηκαν στις σιδηροτροχιές, αψήφησαν το κρύο και τη βροχή, καθισμένοι τρεις μέρες μπροστά από την είσοδο των πυρηνικών εγκαταστάσεων και οργάνωσαν τη μαζικότερη αντιπυρηνική διαδήλωση της τελευταίας δεκαετίας. Οταν χθες το απόγευμα, έπειτα από τριήμερες «μάχες» οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν σηκωτό και τον τελευταίο διαδηλωτή από το Γκόρλεμπεν, η γεύση που έμεινε ήταν αυτή της αναγέννησης του γερμανικού αντιπυρηνικού κινήματος.

Ο συγκεκριμένος στόχος των διαδηλωτών ήταν να παρακωλύσουν τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στον χώρο της τελικής αποθήκευσής τους, για την ασφάλεια του οποίου έχουν εκφραστεί σοβαρές αμφιβολίες. Ο γενικότερος όμως στόχος δεν ήταν άλλος από την προειδοποίηση προς τη γερμανική κυβέρνηση και προς όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές του 2009 να τηρήσει τις υποσχέσεις για το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων.

Καθυστερούν το κλείσιμο

Στη Γερμανία είναι σε ισχύ από το 2000 ο νόμος για το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με τον οποίο ο τελευταίος αντιδραστήρας θα βγει εκτός παραγωγής το 2027. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τουλάχιστον 5 αντιδραστήρες πρέπει να τεθούν εκτός παραγωγής στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Ομως, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ και το κόμμα των Φιλελευθέρων ζητούν να επανεξεταστεί η απόφαση και να καθυστερήσει το κλείσιμο. Ετσι, το αντιπυρηνικό κίνημα, που αναπαυόταν στις δάφνες του, υποχρεώθηκε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

«Πυρηνική ενέργεια; Οχι πάλι!» ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών, που επικαιροποίησαν το παλαιότερο «Πυρηνική ενέργεια; Οχι ευχαριστώ». Το Σάββατο, 16.000 άτομα κατέφθασαν με πούλμαν από όλη τη Γερμανία για να διαδηλώσουν στα χωράφια γύρω από το Γκόρλεμπεν της Κάτω Σαξονίας. Μεταξύ τους βρισκόταν σχεδόν σύσσωμη η ηγεσία των Πρασίνων αλλά και στελέχη και των Σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού κόμματος.

Οι εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής είχαν ξεκινήσει από τα γαλλογερμανικά σύνορα, όταν τρεις ακτιβιστές κατάφεραν να αλυσοδεθούν στις σιδηροτροχιές καθυστερώντας έτσι τη διέλευση του τρένου με το επικίνδυνο φορτίο κατά 14 ώρες. Οταν το τρένο τελικά πέρασε, άλλοι ακτιβιστές προσπάθησαν να το σταματήσουν ξαπλώνοντας στις ράγες και ανάβοντας φωτιές με κλαδιά. Η τελευταία πράξη παίχθηκε μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Γκόρλεμπεν, όπου περίπου 1.000 άτομα πραγματοποιούσαν τριήμερη καθιστική διαμαρτυρία πιασμένοι σε ανθρώπινες αλυσίδες, ώστε να δυσκολέψουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να καθαρίσει τον χώρο.

Το επίμαχο φορτίο ήταν το πλέον ραδιενεργό κομμάτι των γερμανικών πυρηνικών αποβλήτων, που επέστρεψε στη χώρα αφού υπέστη επεξεργασία στο ειδικό εργοστάσιο στη Λα Αγ της Γαλλίας. Το πρόβλημα με τα απόβλητα αυτά στη Γερμανία, όπως και αλλού, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την αποθήκευσή τους.

Στο Γκόρλεμπεν πρόκειται να τοποθετηθούν μέσα σε ένα υπόγειο κοίτασμα αλατιού, πράγμα που ανησυχεί σφόδρα τους οικολόγους. Η μέχρι τώρα εμπειρία από την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων σε ορυχείο αλατιού στην περιοχή Ασε είναι αρνητική, καθώς πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι μέσα από το ορυχείο διέρχονταν υπόγεια ύδατα και ότι, πέρα από τον ορατό κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τοιχωμάτων του ορυχείου.

Πηγή: Καθημερινή, 11.11.08

Δεν υπάρχουν σχόλια: